LOADING

Type to search

Doporučujeme Rozhovory Tantrická CGJ

Tantrická lázeň BD

Cesta Guru Jary Prosinec 26, 2017
Share

„Chcete v něco věřit a nevíte, v co vlastně? Bůh je vám vzdálený? Začněte tím, že budete věřit ve svou sexuální sílu, v proud energie, startující, kořenící mezi vašimi stehny. Veškeré vaše motivace, touhy, rozhodnutí pramení právě tady. A tato síla jste vy. Chcete ji objevovat, posilovat, kultivovat, rozumět jí?“

Za svůj život máš za sebou tisíce konzultací. Může tantra vyřešit problémy, se kterými se ti lidé svěřují?
No, teď pravděpodobně „omeje“ všechny tantrické maséry a milence. Tantra je víra, má svou kosmologii, liturgie, své svaté texty. Je to tak trochu, jako by ses mne ptala, zda křesťanství nebo buddhismus mohou vyřešit lidské problémy. Vždycky je to individuální volba určité cesty, kterou tyto víry nabízejí. Tím, že se tantra primárně zabývá energií kundaliní, proudící naším tělem a oživující jej, a věří, že problémy v našich životech vznikají zanášením tohoto proudu božské kundaliní-Šakti, mohu říci, že tantrické nauky aplikované ve vašem životě rozhodnou a pomohou vám v mnoha ohledech. A protože se 70% těch mých konzultací týkalo především vztahů, je praktikování tantry skvělou odpovědí.

Víš, v hinduistických textech se říká, že nyní, v době tzv. kalijugy, věku temna, je úpadek lidstva do iluze hmoty natolik velký, že tradiční duchovní cesty už na lidi přestaly působit. Jediné, co stále účinkuje, je tantra „levé ruky“, jejíž součástí je spojení fyzických těl.

Tak tantra je sex? Nebo ne? A jak vlastně tantra funguje?
Maithuna neboli tantrický výraz pro propojení lingamu-penisu s jóni-vagínou je duchovním aktem. Je jedním ze základních konceptů tantry. Vycházíme z toho, že člověk je duchovní bytostí, která hmotné věci prožívá spíš mimořádně. Člověk jako takový není hmotnou bytostí, která prožívá duchovní záležitosti jen mimořádně.

Je zásadní rozdíl mezi sexem a vámačára-tantrou, protože energie vzrušení, touhy je zde pod kontrolou, ta je určena především k transformaci v duchovní energii, směřující k Velké Matce, nikoliv do hmotného světa. Spojení statického principu s principem dynamickým, kdy žena je princip dynamický a její pozice je nahoře, stojí za stvořením života i Vesmíru.

Pojmu sex je asi nejbližší výraz libido; tantra tedy může být chápána jako práce s libidem, které není omezeno jen na sex, ale i na naše pnutí, motivace, rozhodování, touhy, atp. Sexuální touha může být velmi mocnou cestou. Její spirituální prožívání vás přivede ke smyslu vaší existence, do stavů lásky a pochopení, které jste předtím nezažili. Vede k osvobozování vnitřních limitů, strachů, pocitů nedostatečnosti. Vede k lásce, síle, splynutí, k soucitu a Bohu. Vede nás k vlastní autenticitě, k tomu, kdo skutečně jste, k vašemu autentickému prožitku sebe sama, k žití osobitého proudu vašeho bytí.

GJ vyučuje, že „klasické pánevní vyvrcholení je zradou lidské touhy vůči lásce a věčnosti Světla Stvoření, protože vášnivá lidská touha milostné lásky sjednocuje s tím druhým a Matkou Vesmíru, Šakti, jen do okamžiku vrcholného uspokojení. Pak energie mizí a někdy ještě za vlhkého tepla těl se vzájemné sdílení rychle mění v chlad opuštěné prázdnoty. Vámačára-tantra, tantra levé ruky, nás učí, jak to změnit, jak transformovat egoistické a živočišné pudové Mantry myšlenek nižších čaker do schopnosti prožívání sexuality skrze vyšší patra bytí“.

A jestli je tantra sex? GJ kdysi řekl: víte, když před televizí opakujete po Bruceovi Lee pohyby kung fu, je vaše máchaní rukama kung fu? Tak já bych si tenhle příměr vypůjčila i pro tento dotaz.

“GJ vyučuje, že klasické pánevní vyvrcholení je zradou lidské touhy vůči lásce a věčnosti Světla Stvoření, protože vášnivá lidská touha milostné lásky sjednocuje s tím druhým a Matkou Vesmíru, Šakti, jen do okamžiku vrcholného uspokojení…”

Barbora Šrí Durga

Krásu a hloubku sexualitě totiž nedává materiální, fyzická složka spojení, ale právě složka duchovní.

Jak začít?
Jednoznačně je nejprve potřeba začít pročišťováním těla, energie a hlavy. I pro tuto fázi je tantrická liturgie tak ceněná a žádaná, protože pročišťuje atomovou silou, kdy si ušetříte roky (nepřeháním) postupného očišťování, pravidelné práce a drobných pokroků. Potřebujeme, aby se tělo proměnilo v jakýsi duchovní „koráb“ na cestě tantry levé (a v podstatě i pravé) ruky.

Začneme tedy očistou těla. Vynechejte z jídelníčku červené maso, omezte česnek, cibuli, jelikož energie po nich hrubnou. Omezte na minimum alkohol, energie po něm blbnou. Ideálně vynechte nebo nahraďte kávu něčím bez kofeinu. Pijte minimálně 2,5 litry čisté vody denně kvůli cirkulaci tělních tekutin, vyplavování toxinů, uvolnění ledvin jako emocionálních center těla – s tím se dostaví stabilizace emocí.

Každé ráno po probuzení se posaďte na posteli, jednu ruku si přiložte do rozkroku, jako byste na ní seděli, druhou si dejte na srdce (nebo spíš doprostřed hrudníku), usmějte se a 5 minut klidně dýchejte do břicha. Po celou tuto dobu přenášejte úsměv ze svých rtů střídavě do dlaně levé…pravé…levé…pravé. Pokaždé, když se váš úsměv ocitne v oblasti spodní ruky, stáhněte několikrát svaly dna pánevního. A stále se usmívejte.

Při milování s partnerem (partnerkou) se v okamžiku vyvrcholení usmějte a svůj úsměv si představte v místě své spodní ruky z ranního cvičení… a proud vyvrcholení nechte středem svého těla vystoupat z oblasti pánve k oblasti srdce.

Toto praktikujte 21 dní. Je to první krok. Mějte se sebou trpělivost, ale neuhýbejte pohodlí. Možná už za 21 dní pocítíte, že tantra je vznešenou cestou ducha, kdy stoupáte po žebříku své božské energie kundaliní k výšinám svého vtělení. A pokud se nedaří, zkuste lhůtu 40 dní 🙂 a nebo pak budeme muset přidat v tělesné očistě další prvky.

Když lidé aplikují tvé doporučení, jak s tantrou začít, co jim to do života přinese?
Vím, co to přinese tobě, protože tě vidím před sebou a dovedu si u tebe účinky těchto doporučení představit. Co přesně to přinese třeba tvému sousedovi a kdy, to nevím, protože ho neznám. Ale obecně mohu s lehkostí říci, že ať jste kdokoliv, pustíte-li se upřímně na dobu 21 – 40 dní do očišťování těla a do jednoduchého, ale pravidelného tantrického cvičení, které jsem doporučila výše, vaše kundaliní-Šakti, živoucí energie ve vás, to nesmírně ocení, přibude vám sil a optimismu, zesílí vaše sebe-vědomí (vědomí sebe sama), ucítíte, že vás život jakoby najednou začal víc nadnášet, vést k autentičtějším myšlenkám, pocitům… To je pro krátkodobě praktikující. Pro ty, co chtějí jít dál, záleží na tom, kdo jste a kam směřujete. Máte-li duchovní ambice nebo je-li vaším cílem kariéra, úspěch, krásná žena, děti… Každopádně bude o rychlém pokroku rozhodovat stav vaší energie, těla, vaše výdrž, sebekázeň, míra nadšení a také kolik toho máte karmicky „na hřbetu“.

Kterou-jakou pro tebe nejzajímavější tantrickou informaci, myšlenku jsi za těch 20 let, co jsi vedle něj, od GJ slyšela?
Dobrá otázka, ale těžká :). Mně absolutně změnil život tantrický rituál odháčkování. Jela jsem za GJ v roce 1996, rozechvělá z nešťastného zážitku, kdy se mě pokusil znásilnit neznámý mladý, silný, o mnoho větší a silnější muž, než jsem byla já sama… a nechybělo tenkrát moc, v podstatě mne od úplného znásilnění dělila vteřina… O 4 dny později, kdy jsem nejedla, byla jsem traumatizovaná a skoro jsem nespala, protože ten výtečník mi pak během nocí úchylně volal, jsem se rozhodla to řešit. Policie mi řekla, že v tomto směru nic dělat nebude. Rozjela jsem se za GJ, kterého jsem znala ze tří meditačních a léčitelských workshopů. Tantrická liturgie GJ byla absolutní zázrak, tu změnu ve vnímání sebe sama si pamatuji dodnes. Tuhle proměnu znají jen ženy, které rituálem prošly. Ta úleva, ta síla, která vám najedou proudí tělem a ten skvělý pocit z toho, že najednou cítíte, že jste samy sebou, víc než kdykoli předtím. To mě dostalo. Chtěla jsem vědět všechno. Jak je možné vrátit v energiích čas? Jak je možné, že se sexuálním spojením vytváří neoddělitelné pouto, které nás tak ovlivní – nehledě na to, jak dlouho se s partnerem známe? Jak to, že toto pouto může změnit tok našeho života? A těch otázek bylo mnohem víc. A vydala jsem se cestou GJ, protože jsem věděla, že tam jsou odpovědi.

“Tuhle proměnu znají jen ženy, které rituálem prošly. Ta úleva, ta síla, která vám najedou proudí tělem a ten skvělý pocit z toho, že najednou cítíte, že jste samy sebou, víc než kdykoli předtím. To mě dostalo. Chtěla jsem vědět všechno.”

Barbora Šrí Durga

Proč všichni z celé tantry tak řeší právě tantrickou liturgii odháčkování?
Z více důvodů. Za prvé proto, že je fascinující. Kdo to nezažil, tak tomu prostě nemůže uvěřit. Ženy i muži v nejateističtější zemi světa nevěřícně kroutí hlavou, že jejich kamarádky, partnerky, dcery, matky, sestry podstoupily něco tak nematerialistického a ještě k tomu s tak nematerialistickým očekáváním založeným na víře v energii a v posvátné spojení s lingamem tantrického gurua!

Za druhé: to mystérium vasánických energetických napojení z milostného spojení naprosto mění pohled individuality na osobní sexualitu, pokud si existenci háčků a trnů připustíte.

A navíc toto všechno přináší uvědomění, že v rámci našeho života a těla mohou probíhat alchymistické reakce energií, o kterých jsme neměli tušení, a které se pak projevují v naší hmotné realitě. A výčet důvodů tím určitě nekončí.

Čím se liší tantrické učení GJ od ostatních škol?
Tantrická Cesta Guru Jary je mimořádnou duchovní cestou pro moderního duchovního adepta v době kalijugy. Tantrici jsme všichni. Tím, že se rodíme z lůna Velké matky, Vesmírné bohyně, a jsme stvořeni z tantrického spojení Matky a Otce, jsme tantrici všichni a cesta tantry je pro nás naprosto přirozená.

Tantrická CGJ vychází především z egyptského zasvěcení GJ v roce 1995, ze kterého přinesl lidstvu ryzí nauku o milostném aktu, právě v rituální a mystické podobě. Také zasvěcení o zrozování bytostí a jejich početí při milostném aktu (tzv. Startantra, viz román Casanova Sutra).  Pro ty z vás, kteří se na tantrickém poli pohybují déle, mohu doplnit, že v době, kdy GJ následně studoval tantru u indických bábů na severu Indie, jeho cesta přijala některé koncepty Kaula-tantry, a se šaktismem má společné pojetí chrámu jóni-vagíny, která je klíčem k pochopení celého vesmíru.

Základem učení je tantrická nedualita, kdy se božská energie Šakti v rozličných formách manifestuje v celém stvoření, jednoduše tedy ve všem.  Jeho učení je jednou z nejsilnějších možných cest, jak každý člověk může cítit Boha, část božství v sobě samém a ucítit vnitřní vedení, pocítit autenticitu, objevit smysl svého bytí, své existence v rámci vesmírného plánu. Dokáže moderního člověka přivést k samádhi, osvícení skrze objevení původní autenticity jeho života a žití této jeho vlastní výjimečnosti.

Chcete v něco věřit a nevíte v co? Bůh je vám vzdálený? Začněte tím, že budete věřit ve svou sexuální sílu, proud energie, startující, kořenící mezi vašimi stehny. Veškeré vaše motivace, touhy, rozhodnutí pramení právě zde. Tato síla jste vy. A chcete ji objevovat, posilovat, kultivovat, rozumět jí? Studujte nauky GJ. Guru Jára a jeho nauka nese poselství něčeho, co vás může naplnit – naplnit poznáním a něhou k sobě a vašemu jedinečnému životu, ke světu.

Ve které z GJ knih je toho o tantře nejvíce?
Každopádně je to Casanova Sutra, něco jako tantrická bible – pro každého hledače, začátečníka či pokročilého. Otevírá naprosto skvostné otázky a také na ně v příběhu hlavních hrdinů odpovídá. Ne nadarmo má slibný podtitul „Co nám zatajili o lásce a sexu”J. A pak určitě Tantrické transformace a Metafyzické mříže, obě knihy vyšly v edici Tantragate, což už je samo o sobě jakýmsi doporučením.  Ale to jsem udělala jen výběr, tantru najdete v každé knize GJ. A na nejtantričtější román, věnovaný právě mystériu jóni, sexuálního spojení a Adi Parašakti, prvotní bohyně, ze které vše vychází, se můžeme těšit letos, bude vycházet v říjnu a jmenuje se Medicinman Nirvány. Je fantastický, četla jsem rukopis a okamžitě se Medicinman Nirvány stal mou nejoblíbenější GJ knihou.

Jak se pozná skutečný Mistr tantry?
Haha, upřímně? Já nevím. Když hledáte Mistra, většinou jste nezkušení, a to můžete různé Mistry obrážet po celé roky, a pořád jste nezkušení, a tak ho nepoznáte. Tak jako guru Naropa, univerzitní středověký „profesor“ na univerzitě v Nálandě, nepoznal věhlasného tantrického gurua Tilopu, když s ním stanul tváří v tvář. A to ho hledal už 10 let a věděl, že ten dům, u kterého stojí, patří Tilopovi. Myslím si, že ho poznáte až ve chvíli, kdy už jste „nějakého“ skutečného tantrického gurua potkali a viděli jste, jak takový žijící Mistr vypadá, znáte tu hlubinu, ten pocit. A tak když pak potkáte jiného, už daleko více dokážete usoudit, zda to ten pán „má“ či „nemá“. Potkat Mistra je prý záležitost karmy, buď to tam máte a přitáhnete se navzájem jako magnety, anebo to tam nemáte a můžete se ve svém hledání trmácet dál.

A když se s ním setkám, co po něm mám, mohu chtít?
My toho po guruovi chceme moc – myslím tím my, moderní lidi. Napřed chceme, aby se vykašlal na svůj osvícený klid ústraní a vyměnil ho za neklid a dřinu s námi. Pak chceme, aby s námi sdílel cestu, která ho dovedla do blaženosti, pak chceme, aby nám tu blaženost, tu energii předal výměnou za naše problémy a krize, pak chceme, aby nás z těch problémů nějakým zázrakem vytáhnul, aby na nás byl hodný a vlídný, laskavý, i když jsme průser za průserem, aby si na nás udělal čas, kdykoliv se nám to hodí a my to potřebujeme, a do toho aby měl chování toho milého svatého stařečka na obláčku na nebesích …

Neblázněte. Guru není žádný samaritán, který má zařídit, abychom se cítili dobře. Jak kdysi řekl GJ, guru je budík, požár pochybností 🙂 Po guruovi chceme Daršan, Cestu, Pravdu, a ti nejdrzejší pak i Osvícení.

Daršan je to, že můžete v přítomnosti takového gurua vůbec setrvat, vykoupat se v jeho osvícené auře, a zasvinit ji svou přítomností. Vás to povznese na mnoho životů, a Guruovi to zruinuje měsíce meditací a blaženosti. Když mě náš drahý Guru Jára vedl za svým guruem na daršan do jeskyně, celou cestu lesem jsem čekala, odkud vyletí první kámen.

“Neblázněte. Guru není žádný samaritán, který má zařídit, abychom se cítili dobře. Jak kdysi řekl GJ, guru je budík, požár pochybností 🙂 Po guruovi chceme Daršan, Cestu, Pravdu, a ti nejdrzejší pak i Osvícení.”

Barbora Šrí Durga

Guru Anahdán je jednoznačně stará škola a nejraděj by nenechal ke své jeskyni přistoupit kromě GJ nikoho. Ukázal to předchozí skupině adeptů, nade mnou se jaksi slitoval.

Guru Jára je také stará škola, ale bohužel s sebou kamení nenosí a nepoužívá ho. Věřím, že začne. Je a vždy byl nesmírně štědrý a daršan dával každému adeptovi, který jen trochu projevil touhu po duchovním pokroku. Pokryl mladým klukům nájem a jídlo, aby mohli pár měsíců v klidu meditovat. Vozil zadarmo a s obrovským úsilím lidi různě po světě – muže, ženy, jen aby mohli o krůček postoupit na své cestě k Bohu… Guru Jára je skutečný guru. Jeho přítomnost je skutečným požehnáním. Jeho učení je skutečnou cestou. Realizace jeho učení je skutečným osvobozením.

Přivedl k hlubokému stavu samádhi skrze techniky suché i mokré cesty stovky studentů, některé z nich k osvícení. A to chtějte!

-bhu-

Previous Article
Next Article